Monday, April 26, 2010

Resipi Talam Berlauk

Lama dah tak berkongsi resipi kat sini....
Actually resipi-resipi yang saya cuba skrg ni saya tulis dlm buku resipi jer...
jrglah jadinya kalau nak update resipi kat sini..
sowee....

 
So hari ni nak share resipi Talam Berlauk simple yang resipinya saya jumpa dari website...tp dah lupa siapa ownernya. Just in case owner resipi ni terbaca my blog, please leave ur comment n mintak halal ek...

Tp, mcm biasa saya ubah resipi ni mengikut kesenangan sendiri... :)

Terimalah...

Talam Berlauk
Bahan-bahan
120g tepung beras
100g udang segar - saya tukar kepada udang kering, rendam, kemudian blend/tumbuk kasar.
50g daun bawang dihiris halus
600ml santan dari 1 biji kelapa - saya guna santan kotak 400ml, dibancuh dengan 200ml air
1 sudu teh garam
3 biji cili merah, dihiris halus
2 tangkai daun sup

Cara Membuatnya
  1. Bancuh tepung beras dengan santan sehingga sebati di dalam periuk
  2. Masukkan garam dan gaul rata. Kacau si atas api perlahan sehingga naik wap.Tutup api.
  3. Kemudian masukkan cili, udang, daun bawang dan daun sup.Kacau hingga adunan rata.
  4. Tuang ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak. Kukus selama 25 minit. Pastikan air kukusan tidak masuk ke dalam adunan, tutup loyang dengan aluminium foil.
  5. Apabila sudah masak, hidangkan bersama sos cili atau dimakan begitu saja.
 ni gambar yg x berapa nak cantik...

Selamat mencuba.

1 comment:

Anonymous said...

sands casino: play online casino slots at the best casino
Play casino slots 카지노사이트 at the best casino. At sands casino we have been at 샌즈카지노 it for over 5 years, providing you with the most 메리트카지노 thrilling gambling experiences you