Sunday, August 22, 2010

BISKUT ICE – ICE BABY / ice nestum

Biskut ni amat glamer pada perayaan kali ni. Dapat resepi dari my friend Pn Azyyati. Saya percaya ramai yang masih mencari2 resepi untuk membuat biskut comel ini. Jadi, selamat mencuba :)

BISKUT ICE – ICE BABY / ice nestum
BAHAN
250G MENTEGA
90G GULA HALUS
1 BIJI KUNING TELUR
80G TEPUNG JAGUNG
300G TEPUNG GANDUM
100G NESTUM (DIKISAR )
1 SUDU MAKAN VANILLA
PERISA COFFE UNTUK HIASAN

CARA MEMBUAT
PUKUL MENTEGA DAN GULA HINGGA KEMBANG, LEPAS ITU MASUKKAN KUNING TELUR, TEPUNG JAGUNG , TEPUNG GANDUM, NESTUM DAN VANILLA. GAUL RATA.

TOPPING (MERINGUE)
1 sudu makan meringue powder
6 sudu makan gula icing
¼ cawan air
1 sudu makan tepung jagung

CARA MEMBUAT
PUKUL meringue powder dan air hingga kembang ,lepas itu , masukkan gula icing dan pukul hingga kembang , akhir sekali masukkan tepung jagung.

Langkah Seterusnya:
Terlebih dahulu saya memohon maaf kerana resipi ini telah tergantung sekian lama tanpa cara yang lengkap. Resepi asal memang saya dapat banyak ni saja.
* untuk makluman, saya pun tak pernah cuba resipi ni, jadi kena try at your own risk ye..maybe buat setengah adunan dulu. Kalau saya dan cuba nanti, bolehlah saya guide rakan-rakan

Jadi untuk tidak menghampakan semua, saya sambung cara penyediaan biskut ini seperti berikut;
1. canai adunan biskut mengikut ketebalan yang disukai, tapi selalunya dicanai nipis dan terapkan sebesar duit syiling 50 sen. Susun di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
2. kemudian, paipkan adunan meringue ke atas biskut tadi,  lorekkan dengan lidi yang telah dicelup dengan perisa coffee untuk mencantikkan biskut.
3. seterusnya bakar pada suhu 150 darjah celcius - 180 darjah celcius bergantung kepada jenis oven sehingga masak.
*untuk mengetahui sama ada biskut tersebut telah masak atau belum, bolehlah tolak salah satu biskut dan kalau senang nak tanggal, maksudnya masaklah tu.

Jadi selamat mencuba.

17 comments:

Lady Zuely said...

alhamdulillah...thanks for sharing..gago gilak org dgn biskut tok taun tok...mok coba molah lok.org madah nyaman

rin said...

atlast de gak yg post recipe tuk biskut ni.. thanks for sharing ^.^

Norie Rosli said...

thanks for sharing

miss blur said...

kak nak tny tok,TOPPING (MERINGUE) ya perlu diengkah atas adunan ya nestum ya nak?engkah dlm oven skli ka?or mcm ney ney owh topping ya ranggup jak owh?

dewicintadunia said...

ok...aok..engkah dlm oven skali..sowee sbb kmk lmbt reply..x sedar ada comment...
kawan kmk berik resipi ya sekerat..
klk kmk try kemaskini...

cuppiwink:P said...

Salam.. biskut ya mok di oven dolok kah, setengah masak baruk engkah topping.. or engkah topping ya atas biskut mentah n bake sekali harung.. kakya nok coklet ya di conteng atas topping ya sekali b4 engkah dlm oven kah? harap kitak boleh jwb.. tQ!

dewicintadunia said...

cuppiwink:P, biskut ya bake sekali arung n contengan ya pun sekali atas topping. mun diconteng dudi, x mesranya kelak..

cuppiwink:P said...

thank you!! last year pernah molah.. bt x terjumpa resepi yg nok bena2.. sukati mek medet jak.. campur2 resepi biskut nestum ngan resepi meringue.. heee thank you lagik sekali :)

Laydee nina said...

Mcmney nak nyuruhtoppingnya sik terturun owhh?

Laydee nina said...

akum kak...mun ktk sik keberatan..blh aja mcmne nyuruh toppingnya keras n sikterturunka...

BR said...

Salam Sis, Izinkan saya shae thios recipi ya di blog saya. Ada yg request for this. Thanks :)

leezhoney said...

thanks 4 sharing resipi tok...lamak dah kmk cari ada org taok sik mok share belajar bayar, alhamdulillah kmk berjaya buat puas ati kmk bayaran kitak di akhirat panjang amal sharing dgn org lain..TQVM

dewicintadunia said...

sorry semua sbb kmk lambat reply... jrg actually kmk jengok blog tok... ok...tok petua dari kawan kmk..mun x maok topping ya turun, bakar guna api atas n bwh sekali... tp still kmk empun blm berpeluang mencuba resipi tok...

suri.johari dna said...

Yg kmk tk lain agk...knk topping kmk kkuningan warnanya

Jenn KhaisSilk said...

kamek molah topping sik jadi pun.. meringue powder campur air.. dipukul sik naik naik..salah kot

dewicintadunia said...

Kamek mintak maaf x dpt nak merik feedback sbb kmk x pernah molah biskut tok, cuma share ajak dari kawan. tp ekot pengalaman kawan2 xda juak susah.
Kinek tok susah nak carik meringue powder sbb dah nak raya, insyaAllah mun kmk empun cuba klk, kmk akan share n berik feedback.
ttg yang jadi kaler kunin ya, bukan sbb suhu ktk kuat gilakkah? kmk pun x sure...

dewicintadunia said...

ok, latest update, mun meringue x kembang, sila gunakan air suam semasa memukulnya :)