resipi rempah/bumbu bubur pedas pn jay
bahan-bahan
Bahan A
*hiris dan jemur berasingan
600g bawang merah
2 labu bawang putih
400g halia
400g lengkuas
200g kunyit hidup
10 batang serai
Bahan B
1 1/2kg kelapa parut -goreng tanpa minyak sehingga kekuningan
1/2 kg ketumbar biji - cuci dan toskan. kemudian digoreng tanpa minyak sehingga kering.
Bahan C
4 tin susu beras - cuci dan toskan. kemudian goreng tanpa minyak hingga kering.
Bahan D
100g cili kering
5 bungkus rempah tumis - dipotong kecil
Bahan E
1 sudu pedas-pedas
1 sudu jintan manis
Bahan F
2 sudu makan serbuk lada putih
cara membuatnya
1. Masukkan Bahan A dan Bahan D ke dalam Bahan C dan goreng tanpa minyak menggunakan api kecil sehingga beras dan rempah
garing.
2. Bahan E hendaklah dimasukkan sebelum langkah 1 selesai.
3. Masukkan semua bahan ke dalam besen. Seterusnya masukkan bahan-bahan selebihnya (Bahan B dan Bahan F) ke dalam besen yang
sama. Gaul semua bahan sehingga rata.
4. Kemudian, blend sedikit demi sedikit mengunakan pengisar kering. Pastikan bahan tersebut tidak dikisar terlalu halus.
5. Rempah bubur pedas anda telah siap dan sedia untuk dimasak.
2 comments:
Apa tu rempah tumis dan pedas-pedas
Pedas2 tu ape ye
Post a Comment